Ny undersøgelse: 83 % af os selvstændige mangler kapital

16.559 visninger

10. mar. 2015

I sidste uge deltog 141 iværksættere og selvstændige i en undersøgelse af, hvorvidt de manglede kapital eller ej. Hele 83 % mangler kapital!

Jeg igangsatte undersøgelsen, fordi jeg selv havde udfordringer med at låne penge til min virksomhed Billy, eftersom virksomheden har en negativ egenkapital pga. væst, men vi fik medvind og endte med at få lånet. Problemet er stort for os selvstændige, for når vi ikke kan låne penge til vores virksomheder, begrænser det væksten og kan i værste fald forhindre os i at få succes eller realisere vores idé.

For 10 år siden kunne man på sit glatte ansigt låne 200.000 kr., hvis blot man havde et ApS og lidt omsætning. Tiderne er skiftet, så i dag kan du måske ikke engang låne 30.000 kr. til din virksomhed og slet ikke, hvis du har et IVS uden kapitalsikkerhed. Det er nødvendigt enten at fremvise en økonomisk sund virksomhed over for banken eller en god forretningscase over for investorerne.

pengesedler-stor

Sådan skaffer du kapital

Der er mange måder at skaffe kapital på, og jeg har personligt erfaring med flere af dem.

I stedet for at starte med at sende en rumraket af sted, kan man måske starte med en prøveballon – altså en mindre prototype eller en mindre marketingkampagne. Hvis den virker, kan man gøre den større.

I mine første år som iværksætter lånte jeg blot 30.000 kr., som jeg brugte til lidt marketingmateriale, og derudover brugte jeg meget af min egen tid på at skaffe kunder, som kunne øge min omsætning. Min første kunde fik jeg ved at gå fra forretning til forretning på Store Kongensgade, og da dagen var omme, kunne jeg byde min første kunde velkommen og efterfølgende omsætte for 10.000 kr.

Efter et par år fik jeg gang i virksomheden, men i takt med at kunderne blev større, havde de længere betalingsfrister, og jeg var derfor nødt til at hæve mit lån fra 30.000 kr. til 170.000 kr. Det krævede ikke meget i sin tid og blev udstedt af Danske Bank.

Men som jeg skrev på Finans.dk, er banken ikke den eneste mulighed. Man kan også rejse penge via ”friends and family”, investorer eller nye sites som fx Lendino.dk.

Afhængigt af hvor du ønsker at rejse kapital, kræver det, at du lever op til nogle forudsætninger.

Overordnede forudsætninger

1. Skal du låne penge i banken, vil de som oftest ønske, at du har en positiv egenkapital, at din virksomhed tjener penge, og at du har nogle ejendomme eller andre værdier, som let kan sælges, hvis du ikke er i stand til at betale lånet tilbage. Har man en softwarevirksomhed, så kan denne måde være umulig – især hvis du vækster meget og har investeret penge i udvikling af softwaren.
2. Ønsker du at få kapital via investorer, kræver det omvendt en virksomhed med en god idé, som investorerne eller business angelen tror på. Det er en klar fordel, hvis du har et ”proof of concept” og kan bevise, at dit produkt virker, og at det mest af alt handler om at skalere på fx marketingkanalerne.

Der er selvfølgelig også andre ting, som gør sig gældende, men ovenstående giver en indikation af, i hvilken retning man skal stræbe: enten vækst eller en sund økonomi.

Word Bubble - Conversation_A

Data fra undersøgelsen

Er du nysgerrig efter at vide mere om undersøgelsen, får du her de overordnede resultater og beskrivelser af dem, som deltog.

Alder og demografi

Gennemsnitsalderen var ca. 30 år med en klar overvægt af mænd på hele 88 %, jævnt fordelt over hele Danmark med en lille overvægt i København, Odense og Aalborg.

62 % mangler 100.000 kr. og derover

Hver tredje iværksætter mangler 100.000 kr., og hver fjerde mangler en million og derover.

Hvor ønsker iværksættere at få kapital fra?

Den mest populære kapitalform er investorer og opgivelse af ejerandele. Hele 47 % ønsker at finde en investor og afgive andele. Stærkt efterfulgt af et simpelt banklån med 10 % i rente. Dette betegnede 36 % som deres ønskede vej til kapital.

Og hvor meget vil iværksætterne så betale for kapital fra investorer? Af dem, som svarede, ville størstedelen afgive 10 %. Dette kan tolkes derhen, at man som iværksætter gerne vil beholde sin egen virksomhed og hellere vil have færre penge ind, hvis man dermed kan bevare en større frihed og stadig være den, der bestemmer.

Jeg håber, at du kunne bruge undersøgelsen og fik din nysgerrighed skærpet og om ikke andet kan se, at du ikke er den eneste, som mangler kapital til at få din virksomhed til at vokse.

Graduation hat_A

Konklusion

Hvis mere end 80 % af iværksætterne mangler kapital, så må man sige, at efterspørgslen efter kapital er til stede. For med kapital kan man udvikle sin idé og markedsføre den, hvilket skaber salg.

Overvej nøje, hvordan du kan skabe en økonomisk sund virksomhed, hvis du skal låne penge i banken. Går du efter kapital fra investorer, er de ofte mere interesserede i at se, at du kan få din virksomhed til at vokse.

Held og lykke med at finde kapital!

 

Mange hilsner

Toke Kruse

Du kan se undersøgelsens spørgsmål her.

Følg med på indlægget 7 Kommentarer

 • Uffe Hofmann Hansen siger:

  God artikel som med rette sætter fokus på problematikkerne ift. manglende kapital for SMV’ere. Jeg har selv en virksomhed ved siden af mit job som mangler kapital pga. sygdom og som nu har en idé der skal søsættes, så skal nu selv i gang!

 • Hans-Jürgen Getz siger:

  Hej Toke
  jeg er glad for dit ind læg men det er stadig ikke nemt
  jeg startede 2013 Med min virksomhed har brugt mange penge på
  markedføring min virksom hed startede jeg med grossisterne som hjælp
  jeg har prøvet at få banke med på den
  mit problem er at det ø lægger mig at jeg skylder til mine grossister og mange gange er det også det det gøre at jeg lige pludselig ikke kan bestille vare

  jeg mangler ca 100000 for at kunne sige nu er butikken “gæld fri” så man ikke skal spekulere så meget.

  det gøre det nemmere når man skal betjene kunder at man ikke skal spekulere på om man kan få vare eller ej

  til noget positivt det er jeg bruger Billy´s og er glad for programmet og den hjælp man får når man ringe tak for det

  Mvh FFcykler
  Hans-Jürgen Getz

 • Miniundersøgelse: Hvor mange iværksættere mangler kapital? | Toke KruseToke Kruse siger:

  […] Du kan se resultatet af undersøgelsen her. […]

 • HSCB siger:

  Занимать деньги сегодня на 1% годовых. Моя компания предлагает все виды финансовых услуг на 1% годовых, а наш сервис является 100% гарантией и риска. Email контакт bdsfn.com@gmail.com

 • Mr Max siger:

  Ocean Veritelia a hypotéky Limited pre malé i veľké čiastky úverov vo výške 2%.

  Dobrý deň, požiadať o pôžičku na financovanie svojho podnikania, ponúkame súkromné pôžičky,
    obchodné a osobné pôžičky s veľmi nízkymi úrokovými sadzbami tak nízke, ako 2% v priebehu jedného roka až 30 rokov doby splácania kdekoľvek na svete. Ponúkame úvery v rozmedzí od 1000 do akejkoľvek sume, ktorú vyžiadajú, kontaktujte nás ešte dnes E-mail; oceanfmortgages@gmail.com

  447087694046

 • Darwintsun siger:

  Should you have any further questions, please do not hesitate to contact us through http://www.darwintsun.com at any time.

 • Mrs chanchai Chakrii siger:

  ære

  Jeg vil gerne takke den vidunderlige læge i skikkelse af Dr. Collinsa

Efterlad en kommentar

Iværksætterråd fra Toke Kruse

Skriv dig op som 2,389 andre, og download iværksætterpakken med et kapitel fra hver af mine 7 bøger, samt fire guides. En gang om måneden sender jeg et dybdegående, kvalitetsblogindlæg målrettet iværksættere.

Iværksætterråd fra Toke Kruse

Skriv dig op som 2,389 andre, og download iværksætterpakken med et kapitel fra hver af mine 7 bøger, samt fire guides. En gang om måneden sender jeg et dybdegående, kvalitetsblogindlæg målrettet iværksættere.